emeliefriis

My thoughts on the world, veganism, health, boating and life in general
Being Vegan

A brand New Year

Spread the love

[English]

My first post, I am a bit nervous, even if I assume very few will actually read it 😊. In January 2019, I and my partner (and the kids when they are at ours) celebrate one year as vegan – thus not eating, wearing or using animals. Before this, we were on-off vegetarian for several years.

It has really been a transition year and to some extent I feel like a very different person. Sure, on the outside I am the same…but with clearer skin, but a completely new world has opened up mentally. It is really like taking the red pill in The Matrix, once I choose to see the cruelty of the current food system there was no turning back.

The reason I decided to go vegan was for ethical reasons, or, for the animals but health and environment has also became strong pillars of where I am today. I do think it is good to really sort out your why before and during the first months as a vegan, keeps you strong and grounded. Because we are not living in a vegan world and sometimes you need to be both brave and strong.

Going into 2019 eating and living this way feels much more natural, it is for example no longer hard to come up with what food to eat, I have moved beyond hummus and avocado toast J. I feel ready to invest time in supporting others that are interested in this lifestyle – let´s call it finding my voice and my way of doing activism.

I have been thinking about how to express what I have to say. A podcast would be natural, I love to talk but then I remembered that I used to love writing as well when I was younger. Looking forward to picking up the pen (or 20 years later, the keyboard) again and start creating.

So, if you are reading this, welcome to the blog and hope you will enjoy it!

____________________________________________

[Svenska]

Mitt första inlägg på bloggen, faktiskt lite nervös, även om väldigt få antagligen kommer läsa detta i slutändan J. I januari 2019 firar jag och min sambo (och våra barn när de är hos oss) 1 år som veganer – det betyder att vi inte äter, bär eller använder produkter från djur. Innan dess var vi on-off-vegetarianer under flera åt.

2018 har verkligen varit en resa och till viss del känner jag som en helt annan person. Visst på utsidan är jag densamma, men mentalt och känslomässigt är jag någon helt annanstans. Det känns verkligen som om jag tog det där pillret från The Matrix. När jag väl valde att se hur grymt vårt nuvarande livsmedelssystem faktiskt är, då fanns det inget tvekan eller återvändo från att byta till en vegansk livsstil.

Anledningen till att jag valde att bli vegan baserades helt på etik, dvs för djurens skull. Under året har miljö och hälsa blivit allt starkare pelare i min övertygelse och anledning till var jag är idag. Jag tycker verkligen att det är viktigt att reda ut varför man väljer en vegansk livsstil under det första året, det behövs för att kunna känna sig stark och trygg i sitt beslut och sin övertygelse. För vi lever inte i en vegansk värld och ibland måste man vara både modig och stark.

Nu när jag går in i ett nytt år så känns det alltmer naturligt att leva så här. Jag behöver t.ex. inte längre fundera på vad jag ska göra till middag, finns en massa att välja på. Jag känner mig redo att investera mer tid och energi i att hjälpa andra som är intresserade av, och verka för en vegansk livsstil – låt oss kalla det att jag är redo att hitta min röst och hitta min aktivism.

Jag har funderat en hel del på hur jag bäst uttrycker det jag vill säga. En poscast vore mest naturligt, älskar att diskutera och prata med människor, men sedan kom jag ihåg att jag som ung (yngre) älskade att skriva. Ser nu framemot att ta fram pennan, eller tangentbordet och börja skapa igen efter nära 20 år.

Som slut, läser du detta så önskar jag det varm välkommen och hoppas att du ska gilla nästa inlägg!


Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *